A vadgazdálkodás és a vadászat során egyaránt, a teljes vertikumot átölelve, betartásra kerülnek az élelmiszer-biztonsági, valamint az élelmiszer-higiéniai előírások. Folyamatában ellenőrzött rendszerről van szó, ahol a kezdeti lépésektől egy egységes minőség-ellenőrzési rendszer szabályai szerint történik a minőség megóvása!
Miért a Vad?
Azért, mert a szabad természetben élő vadfajok húsa számos tulajdonságában eltér a háziasított, vagy akár a nagyüzemi tenyésztési módszerekkel előállított vágóállatok húsától. Az állattenyésztésben tapasztalható alapvető különbségek a zárt téri, mesterséges körülmények közötti tartási módból, és sokszor nem a faj igényeihez igazodó takarmányozási technológiákból erednek.
Mindezek miatt maga a vadhús kifejezetten tápláló, nagyon magas biológiai és élvezeti értékkel bír! Magas a fehérjetartalma, amíg a házi sertéscombé 17%, addig a vadé átlagosan 25%, zsírtartalma pedig jóval alacsonyabb a hizlalt, tenyésztett háziállatokénál, mint például a marha, vagy akár a csirke húsánál is. A vadhús nagyobb mértékben tartalmaz nélkülözhetetlen vitaminokat és ásványi anyagokat, rendkívül gazdag az úgynevezett ízadó kivonatanyagokban, ettől érezzük a vadhús jellemző, karakteres zamatát, ízét, illatát, amely a megfelelő elkészítéssel még jobban kiemelhető.
Az emberek számára egyre természetesebb, hogy az életük minőségét meghatározó módon befolyásolja a táplálkozásuk. Mivel a vadhús a rendszeresen fogyasztott húsféleségekhez viszonyítva bizonyítottan kedvezőbb élettani hatásokkal rendelkezik, ezért ha nem csak finom ételeket kívánunk fogyasztani, hanem emellett egészségesen is szeretnének táplálkozni, akkor elsőrangú, minőségi választás az alacsonyabb koleszterin-, zsír-, és energia- tartalma, valamint a jóval magasabb fehérje- és ásványianyag-tartalma miatt. A gasztronómiai élmény és élvezeti értéke mellett egyértelmű, hogy a vadhús a nem is olyan távoli jövő egészséges táplálkozásának elsőrangú alapanyaga!
A vadhúsból készült étel a fogyasztó számára a természetes környezetéből származó egészséges táplálékot jelenti, minőségi alapanyagból kiváló élelmiszerhez juthat.
Vadhús, az egészséges élelmiszer
A tenyésztett házi állományokkal ellentétben a vad húsa mentes az antibiotikumoktól, különböző gyógyszerektől és nem utolsó sorban az iparilag gyártott tápszerektől, esetleges hormonkészítményektől.
A tápszerekkel mesterségesen ’felpumpált’ háziállatok húsába beépül a zsír, míg vadfajaink húsa gyakorlatilag mentes attól.
A vad nem rendelkezik a háziállatoknál rejtett módon előforduló, úgynevezett inter- és intramuszkuláris zsírszövetekkel, életmódi sajátosságként máshová, és csak télire raktározzák el – jól lefejthető faggyúként – a zsírréteget. Ezért húsuk kalória tartalma szinte csak fele a háziállatokénak. Zsírmentességük miatt a vad hasonlóan kevés kalóriát tartalmaz, mint a sovány halhús, amit szakemberek a diéta fontos elemeként ajánlanak! Ha megtehetjük, fogyasszunk rendszeresen vadhúst, készítsünk minél több vadételt saját és családunk egészségének megóvása érdekében, hiszen bizonyított tény, hogy minden más tápanyagnál egészségesebb, szervezetünknek pedig nagy szüksége van a benne rejlő bio- ásványi anyag forrásra.
Hús kalória- és tápanyagtáblázat | ||||||
húsok | energia | tápanyag tartalom (g/100g) | ||||
kCal/ 100g | kJ/ 100g | fehérje | zsír | szén- hidrát | koleszterin g | |
bárány | 213 | 891 | 18 | 15,6 | 0.3 | 66 |
csirke – comb | 132 | 554 | 20,9 | 5,2 | 0.5 | 80 |
kacsa – pecsenye | 191 | 802 | 19 | 12 | 0.4 | 115 |
liba – pecsenye | 203 | 853 | 18,5 | 13,6 | 0.3 | 96 |
marha (kissé zsíros) | 263 | 1105 | 16 | 21 | 0.5 | 108 |
pulyka | 169 | 710 | 20,5 | 9,5 | 0.4 | 65 |
sertés (zsíros) | 422 | 1772 | 12 | 42 | 0.3 | 80 |
ponty (tükör) | 146 | 613 | 15,8 | 8,7 | 0.0 | 70 |
vadhús – nyúl | 115 | 482 | 22 | 3 | 0.0 | 65 |
vadhús – őz | 122 | 509 | 22 | 3,6 | 0.0 | 70 |
vadhús – szarvas | 123 | 517 | 20,7 | 3,9 | 0.6 | 110 |
vadhús – vaddisznó | 108 | 454 | 20 | 3,4 | 0.0 | 65 |
Bizonyos létfontosságú ásványi anyagok kétszeres, háromszoros, vagy akár többször nagyobb arányban fordulnak elő a vadhúsban, mint a tenyésztett háziállatokéban.
Vadhúsok ásványi anyag tartalma | ||||||
ásványi anyag mg/kg | szarvas | őz | vadnyúl | marha | juh | házi sertés |
Kalcium | 484 | 384 | 200 | 100 | 100 | 90 |
Foszfor | 10265 | 8765 | 3520 | 1610 | 1470 | 1750 |
Magnézium | 424 | 729 | 381 | 223 | 208 | 298 |
Vas | 180 | 350 | 13 | 26 | 12 | 23 |
Comments ( 0 )