loading

A vadhús fogyasztásról

Vadhús, az élelmiszerlánc része

A vadgazdálkodás és a vadászat során egyaránt, a teljes vertikumot átölelve, betartásra kerülnek az élelmiszer-biztonsági, valamint az élelmiszer-higiéniai előírások. Folyamatában ellenőrzött rendszerről van szó, ahol a kezdeti lépésektől egy egységes minőség-ellenőrzési rendszer szabályai szerint történik a minőség megóvása!

Miért a Vad?

Azért, mert a szabad természetben élő vadfajok húsa számos tulajdonságában eltér a háziasított, vagy akár a nagyüzemi tenyésztési módszerekkel előállított vágóállatok húsától. Az állattenyésztésben tapasztalható alapvető különbségek a zárt téri, mesterséges körülmények közötti tartási módból, és sokszor nem a faj igényeihez igazodó takarmányozási technológiákból erednek.

Mindezek miatt maga a vadhús kifejezetten tápláló, nagyon magas biológiai és élvezeti értékkel bír! Magas a fehérjetartalma, amíg a házi sertéscombé 17%, addig a vadé átlagosan 25%, zsírtartalma pedig jóval alacsonyabb a hizlalt, tenyésztett háziállatokénál, mint például a marha, vagy akár a csirke húsánál is. A vadhús nagyobb mértékben tartalmaz nélkülözhetetlen vitaminokat és ásványi anyagokat, rendkívül gazdag az úgynevezett ízadó kivonatanyagokban, ettől érezzük a vadhús jellemző, karakteres zamatát, ízét, illatát, amely a megfelelő elkészítéssel még jobban kiemelhető.

Az emberek számára egyre természetesebb, hogy az életük minőségét meghatározó módon befolyásolja a táplálkozásuk. Mivel a vadhús a rendszeresen fogyasztott húsféleségekhez viszonyítva bizonyítottan kedvezőbb élettani hatásokkal rendelkezik, ezért ha nem csak finom ételeket kívánunk fogyasztani, hanem emellett egészségesen is szeretnének táplálkozni, akkor elsőrangú, minőségi választás az alacsonyabb koleszterin-, zsír-, és energia- tartalma, valamint a jóval magasabb fehérje- és ásványianyag-tartalma miatt. A gasztronómiai élmény és élvezeti értéke mellett egyértelmű, hogy a vadhús a nem is olyan távoli jövő egészséges táplálkozásának elsőrangú alapanyaga!

A vadhúsból készült étel a fogyasztó számára a természetes környezetéből származó egészséges táplálékot jelenti, minőségi alapanyagból kiváló élelmiszerhez juthat.

Vadhús, az egészséges élelmiszer

A tenyésztett házi állományokkal ellentétben a vad húsa mentes az antibiotikumoktól, különböző gyógyszerektől és nem utolsó sorban az iparilag gyártott tápszerektől, esetleges hormonkészítményektől.
A tápszerekkel mesterségesen ’felpumpált’ háziállatok húsába beépül a zsír, míg vadfajaink húsa gyakorlatilag mentes attól.

A vad nem rendelkezik a háziállatoknál rejtett módon előforduló, úgynevezett inter- és intramuszkuláris zsírszövetekkel, életmódi sajátosságként máshová, és csak télire raktározzák el – jól lefejthető faggyúként – a zsírréteget. Ezért húsuk kalória tartalma szinte csak fele a háziállatokénak. Zsírmentességük miatt a vad hasonlóan kevés kalóriát tartalmaz, mint a sovány halhús, amit szakemberek a diéta fontos elemeként ajánlanak! Ha megtehetjük, fogyasszunk rendszeresen vadhúst, készítsünk minél több vadételt saját és családunk egészségének megóvása érdekében, hiszen bizonyított tény, hogy minden más tápanyagnál egészségesebb, szervezetünknek pedig nagy szüksége van a benne rejlő bio- ásványi anyag forrásra.

Hús kalória- és tápanyagtáblázat
húsok energia tápanyag tartalom (g/100g)
kCal/ 100g kJ/ 100g fehérje zsír szén- hidrát koleszterin g
bárány 213 891 18 15,6 0.3 66
csirke – comb 132 554 20,9 5,2 0.5 80
kacsa – pecsenye 191 802 19 12 0.4 115
liba – pecsenye 203 853 18,5 13,6 0.3 96
marha (kissé zsíros) 263 1105 16 21 0.5 108
pulyka 169 710 20,5 9,5 0.4 65
sertés (zsíros) 422 1772 12 42 0.3 80
ponty (tükör) 146 613 15,8 8,7 0.0 70
vadhús – nyúl 115 482 22 3 0.0 65
vadhús – őz 122 509 22 3,6 0.0 70
vadhús – szarvas 123 517 20,7 3,9 0.6 110
vadhús – vaddisznó 108 454 20 3,4 0.0 65

Bizonyos létfontosságú ásványi anyagok kétszeres, háromszoros, vagy akár többször nagyobb arányban fordulnak elő a vadhúsban, mint a tenyésztett háziállatokéban.

Vadhúsok ásványi anyag tartalma
ásványi anyag mg/kg szarvas őz vadnyúl marha juh házi sertés
Kalcium 484 384 200 100 100 90
Foszfor 10265 8765 3520 1610 1470 1750
Magnézium 424 729 381 223 208 298
Vas 180 350 13 26 12 23

Comments ( 0 )
Top WPLOCKER.COM