loading

Fenntartható vadgazdálkodás

Fenntartható vadgazdálkodás, vadvédelem, és vadászat

A vadászat egyidős az emberrel, annak egyik legősibb foglalkozása. Kezdetben a vadászat, mint létfenntartó tevékenység, az élelemszerzés eszközeként a túlélést, a fennmaradást szolgálta. Napjainkra az egyre fejlődő civilizáció kialakulásával fokozatosan megváltozott az ember és a természet viszonya, átalakult a vadászat szerepe is.

A vadászat mindig is több volt, mint egyszerű hússzerző tevékenység, vagy ha úgy tetszik hobbi. A mai kor emberének elmerülése a természetben sokkal inkább egy sajátos hagyományokkal és értékekkel rendelkező életforma.

A vad elejtése a gondos vadgazdálkodási tevékenység végén tulajdonképpen nem más, mint a beérett gyümölcs learatása.

A konzervációs vadgazdálkodás (bölcs hasznosítás) nem más, mint a természetben élő vadállomány használatának olyan menedzselése, amely a legnagyobb fenntartható hozamokat biztosítja a mai nemzedékek számára, úgy hogy közben fennmarad a jövő generációk szükségleteinek és igényeinek fenntartását biztosító potenciál is.

Vagyis: a vadgazdálkodás beavatkozás a vad populációk dinamikájába (nagyság, sűrűség) és élőhelyébe (minőség). Célja a vadvédelem, vadállomány hasznosítás és optimális szabályozás. A gondos vadgazdálkodási tevékenységet követően vadászattal tudjuk a természetes szelekcióhoz hasonló módon kezelni/hasznosítani vadászterületeink vadállományát.

Comments ( 0 )
Top WPLOCKER.COM