loading
27
máj

Kolbászból a kerítés – A gyulai kolbász titka

Szerintem a kolbász készítése olyan, mint a halászlé főzése: mindenhol más és persze a saját a legjobb. De mitől híres a gyulai kolbász?

Gyulai kolbász
Gyulán tényleg kolbászból van a kerítés!
Forrás: Elelmiszer.hu
Tavaly év végén a gyulai kolbász felvételt nyert a hungarikumok gyűjteményébe. Hungarikum, azaz különleges, egyedi, jellegzetes, csak Magyarországra jellemző nemzeti termék. Csak hazánkra jellemző alapanyagokból készül, hagyományos technológiával, illetve csak Gyula és Békéscsaba közigazgatási határain belül előállított kolbászt lehet így, azaz Gyulai kolbásznak nevezni.
De menjünk vissza a kezdetekhez! A hentes és a mészáros szakmák kialakulásának és fejlődésének remek helyszíne Gyula, hiszen már a középkorban fontos kereskedelmi központ volt. Évente több alkalommal nagy állatvásárt tartottak, melyre a hazai és szomszédos kereskedőkön kívül sokan jöttek Nürnbergből, Münchenből, Drezdából és Bécsből is.
A 19. század végén ifj. Balogh József kis családi vállalkozása tette le a gyulai kolbászgyártás alapjait. Egy állandó receptet alkalmazva készítették el a hústerméket, elsősorban a közelben állomásozó huszárok rendelésére. A család egyik tagja küldött egy kis kóstolót egy Párizsban élő barátnak is, aki rábeszélte a Balogh családot, hogy nevezzék be a terméket a brüsszeli világkiállításra 1910-ben, ahol aranyérmet nyert. Így indult a kolbász nemzetközi karrierje.
Stéberl András hentesmester kezdetben segédként dolgozott a Balogh család műhelyében, itt ismerte meg a kolbászkészítés csínját-bínját, majd maga is létrehozta saját üzletét. 1935-ben ő is aranyérmet hozott el a világkiállításról, ezt követően nagyüzemű gyártásba kezdett. Később a világháború, az államosítás után sem állt le a gyulai páros kolbász gyártása a városban, sőt számos díjat, elismerést tudhat magáénak azóta is.
Gyulai kolbász
A “Gyulai kolbász” megnevezés használatát szigorúan szabályozzák
Forrás: Gyulaihentesek.hu
A mai Gyulai kolbász követelményei mindenre kiterjedő, pontos szabályok formájában le vannak fektetve: a sertés fajtája, az állat súlya, a csontozás módszere, a felaprított hús mérete, a vékonybél átmérője, a füstöléshez használatos fa fajtája stb.
Akinek van kedve közelről megismerkedni a hungarikummal, látogasson el Gyulára, az egyik Kolbász túrára, amely egész évben, minden vasárnap várja az érdeklődőket. Az 5 állomásból álló gyulai kiránduláson meggyőződhetünk arról, hogy a mai gyulai hentesek is méltóak nagyhírű elődeikhez, megismerhetjük a kolbász és húsáruk készítésének folyamatát az állattartástól a feldolgozáson és füstölésen keresztül egészen a késztermékig.
Péntekenként pedig egy másik remek programon vehetünk részt, a Kolbász gyúró túrán. Ha valaki már éhes és szívesen készítene gyulai pároskolbászt, íme a recept: sertéshús vagy szarvashús, szalonna, só, csemege és csípős paprikaőrlemény, fokhagyma, bors és őrölt kömény. Ennyi az egész! Vagy mégsem?
Forrás: Szabados Enikő/www.utikatalagus.hu
Comments ( 0 )

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Top WPLOCKER.COM